Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми

...
Следвайте Гласове в ТелеграмСвързани статии: Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми
Коментари Харесай

Василев: Радев се поддава на фалшиви новини, няма да продаваме държавни земи. Депутати: Не е вярно, Василев го предложи

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Свързани публикации: Асен Василев продава 1/5 от държавните обработваеми земи, с цел да закърпи бюджета си

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев съобщи, че не се планува продажба на държавна земеделска земя - това било подправена вест. И упрекна президента Румен Радев, който подлага на критика това желание, само че и проектобюджета, че се поддава на подправени вести.

" Президентът се е изказал във връзка закона за държавния бюджет с подправена вест. Законът съдържа 109 члена и 16 преходни заключителни разпореждания. Всички те са оповестени на уеб страницата на Народното събрание и импортирани за разискване. Там няма член, с който да се продават държавни земи. В Бюджет 2024 такива доходи няма планувани. Аз персонално съм изумен, че президентът се поддава на подправени вести. Другото, което президентът е споделил е, че може да наложи несъгласие върху закона за държавният бюджет. Това би било много зле, защото това значи страната да влезе в 2024 година без закон за държавен бюджет, само че за жалост, не съм изумен от това държание на президента ", бяха точните думи на Асен Василев, който направи изказване в Министерството на финансите.

По-рано през днешния ден Десислава Танева, ръководител на комисията по земеделие и някогашен министър на земеделието сподели, че в проектобюджета е обсъждано предложение на Асен Василев за продажба на държавни земи: " При нас имаше спор по Бюджет 2024 и чуване на министъра на земеделието по доста тематики, които бяха сложени от разнообразни групи аграрни стопани. В хода на това чуване една от точката беше позицията на Министерство на земеделието и храните по бюджета. Подкрепата за земеделския бранш е основен фактор. На това чуване от получените материали за него по точката за позицията на министерството излиза наяве, че е имало и се води спор сред МФ и Министерство на земеделието и храните във връзка обмисляне продажба на Държавен аграрен фонд и обмисляне на 340 млн. лева доход в бюджета от тази продажба. Министерството е възразило ", разкри Танева.

Става ясно, че с идеята си да продаде една четвърт от Държавния аграрен фонд на страната финансовият министър е разгневил освен сътрудника си - Кирил Вътев, само че и част от депутатите. 

Става дума за продажбата на близо 700 хиляди дка обработваема земеделска земя. Очакваните 340 млн. лева би следвало да се получат, откакто тези земи се търгуват и купувачи биха могли да бъдат хората, които имат поименни компенсационни бонове.

Според Танева плануваните 340 млн. лева доход от близо 700 хиляди дка държавни земи против поименни компенсационни бонове са планирани числа, а получената сума може да бъде и по-висока.

" Предлагане на земеделска земя към този момент няма в България, пазарът е сложен, конкуренцията е жестока. Едни такива активи като размери към момента най-вече ги има страната. Интерес би имало голям и могат да влязат даже и повече пари от продажбата на този един фонд в бюджета ", означи Танева.

Финансовият министър Асен Василев акцентира, че 3-процентният бюджетен недостиг е напълно изпълним. И напомни, че " служебният кабинет на Радев " е оставил страната без бюджет предходната година.

Като кихнеше Германия, България хващаше доста тежка простуда. Сега не е по този начин, сподели още Василев, разяснявайки положението на българската стопанска система.

Източници: epicenter.bg, " 24 часа "

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР